Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Ήρθε ο χειμώνας ο σοφός!!!


Η πιο κρύα εποχή του χρόνου έφτασε με τον πρώτο της και πολύ γιορτινό μήνα, τον Δεκέμβριο!! Για πολλούς, μικρούς και μεγάλους, ο Δεκέμβριος ίσως να αποτελεί τον πιο αγαπημένο και γιορτινό μήνα και αυτό λόγω των Χριστουγέννων! Ο χειμώνας, όμως δεν αποτελείται μόνο από τον Δεκέμβριο, αλλά και από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε και να ασχοληθούμε με πολλές δραστηριότητες και θέματα που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο του χρόνου.. Η πιο κρύα εποχή του χρόνου όμως,τελικά μας παγώνει ή μας ζεσταίνει και μας φέρνει πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Σίγουρα ο καθένας θα έχει τη δική του μοναδική άποψη και απάντηση να δώσει, αλλά αδιαμφισβήτητα το πνεύμα αυτής της εποχής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο, πόσο μάλλον της αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που όλοι μας βιώνουμε έναν πρωτοφανή και πρωτόγνωρο ψυχικό, συναισθηματικό , εκφραστικό και κοινωνικό "εγκλεισμό".

Μιλήστε στα παιδιά για τον χειμώνα. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τον χρόνο, την εποχή και τις αλλαγές που προκύπτουν από την εναλλαγή των εποχών.

Δημιουργήστε και καθιερώστε μία ρουτίνα, μόνο έτσι θα μάθουν. όπως έχετε την ρουτίνα σας και το πρόγραμμά σας για τις άλλες δραστηριότητες, τα γεύματα και τις δουλειές.

Ξεκινήστε με το παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο, που αναφέρεται σε όλον τον χειμώνα και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ .


Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ καλά μέσα από το τραγούδι!!Από κάτω σας παραθέτουμε τραγούδια για τον χειμώνα! Προσπαθήστε να τα λέτε κάθε μέρα και δραματοποιήστε τα με κινήσεις!
"Κρύο πολύ!!"
Ακούστε εδώ .



"Το σπουργιτάκι"
Ακούστε εδώ .





Δείξτε στα παιδιά σας τον δρόμο για διαφορετικά και ιδιαίτερα μουσικά μονοπάτια με τις παρακάτω εξαιρετικές και μοναδικές επιλογές! Τονώστε τα μουσικά ερεθίσματα τους και την φαντασία τους!

"Το τραγούδι του χειμώνα"
Ακούστε εδώ .

από Διονύση Σαββόπουλο.


"Winter" - Χειμώνας
Ακούστε εδώ .


από Antonio Vivaldy.



Αφήστε τα παιδιά να εκτονωθούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους από τα ακούσματα μέσα από τις κινήσεις τους, τον χορό τους. Έπειτα ζητήστε τους να κάνουν μία ζωγραφιά. Συνοδέψετε τη δραστηριότητά τους με μουσική.

Μετά την ενασχόληση με τη μουσική, και με αφορμή το βίντεο που θα έχουν δει τα παιδιά για τον χειμώνα, ξεκινήστε μία συζήτηση για τα ρούχα του χειμώνα, τον καιρό, τα φρούτα του χειμώνα και τα μέσα θέρμανσης. Παρακάτω θα βρείτε εικόνες για να μπορούν τα παιδιά να οπτικοποιήσουν όποια πληροφορία τους δίνεται!











Περισσότερα ερεθίσματα θα πάρουν τα μικράκια μας και από την επαφή τους με την ζωγραφική και τα εικαστικά. Δείξτε τους γνωστούς πίνακες ζωγραφικής που προβάλλουν την ομορφιά και την πραγματικότητα της εποχής που διανύουμε, του χειμώνα!


The Winter Sunny Day, Konstantin Yuon, 1916

The Winter Sunny Day, Konstantin Yuon, 1916


Street Winter Sunlight And Snow, Camille Pissarro, 1872

Sunset On The Seine At Lavacourt, Winter Effect, Claude Monet, 1880

The Louvre, Winter Sunshine, Morning, Camille Pissarro, 1900

Trees In Winter, View Of Bennecourt, Claude Monet, 1887


Two Peasant Women Digging in a Snow-Covered Field at Sunset, Vincent Van Gogh, 1890

Winter’s End, Paul Gauguin, 1885

Winter Sun, Konstantin Korovin, 1919


Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση και χειροτεχνίες!
  • Φτιάξτε ένα τζάκι.



  • Φτιάξτε ρούχα ή χειμωνιάτικα αξεσουάρ.



  • Φτιάξτε ένα χειμωνιάτικο ή και χιονισμένο δέντρο.






































Ας ευχηθούμε να έχουμε έναν όμορφο χειμώνα με πολλή ζέστη και αγάπη στην καρδιά, στην αγκαλιά και στις ψυχές μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διπλή χαρά, διπλή γιορτή. Γιορτάζει η Πατρίδα μας και η Παναγιά μαζί!

 25 Μαρτίου 1821   Διπλή είναι σήμερα γιορτή, διπλή και η χαρά, γιορτάζει η πατρίδα μας μαζί και η Παναγιά.     Α ς μιλήσουμε στα παιδιά για...